Kolorowa zapiekanka

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie mięsa,makaronu i warzyw.

Składniki:

  • -25 dag makaronu rurki lub świderki
    -1 puszka pomidorów krojonych
    -50dag mięsa mielonego
    -1 duża cebula
    -1 puszka fasoli czerwonej
    -2 parówki
    -op szpinaku mrożonego
    -op sera feta
    -25 dag sera żółtego
    -zioła prowansalskie
    -papryka ostra w proszku
    -6 ząbków czosnku
    -przyprawa curry

Kolorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmrozić szpinak.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
    Pomidory w puszce przelać do garnuszka,dodać przeciśnięte przez praske 3 ząbki czosnku i zagotować. Dusić ok 3min. Połączyć z makaronem,wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Dodać mięso mielone. Doprawić curry,papryką i ziołami.Po usmażeniu mięso wyłożyć na makaron w naczyniu.
  • 3. Fasolkę odcedzić z zalewy i wypłukać pod bierzącą wodą. Następnie na fasolkę i ułożyć 2 parówki.
  • 4. Odmrożony szpinak poddusić na małym ogniu, odlać ew. wodę.Dodać przeciśnięte 3 ząbki czosnku.Gdy szpinak będzie gotowy dodać fetę i dokładnie wymieszać widelcem i rozsmarować na fasolce i parówkach.
    Całość posypać startym żółtym serem.
  • 5. Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec aż ser sie rozpuści. Ja piekłam ok 30min.

Porady

Do zapiekanki można dodać to co kto lubi :) ugotowaną brukselke,brokuł,groszek zielony oraz kukurydze. Parówki można pokroić w kostkę lub plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy