Kolorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odmrozić szpinak.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Pomidory w puszce przelać do garnuszka,dodać przeciśnięte przez praske 3 ząbki czosnku i zagotować. Dusić ok 3min. Połączyć z makaronem,wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego.
2.Cebulę obrać,pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.Dodać mięso mielone. Doprawić curry,papryką i ziołami.Po usmażeniu mięso wyłożyć na makaron w naczyniu.
3.Fasolkę odcedzić z zalewy i wypłukać pod bierzącą wodą. Następnie na fasolkę i ułożyć 2 parówki.
4.Odmrożony szpinak poddusić na małym ogniu, odlać ew. wodę.Dodać przeciśnięte 3 ząbki czosnku.Gdy szpinak będzie gotowy dodać fetę i dokładnie wymieszać widelcem i rozsmarować na fasolce i parówkach.
Całość posypać startym żółtym serem.
5.Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika (180stopni) i piec aż ser sie rozpuści. Ja piekłam ok 30min.
Porady
Do zapiekanki można dodać to co kto lubi :) ugotowaną brukselke,brokuł,groszek zielony oraz kukurydze.
Parówki można pokroić w kostkę lub plasterki.
Komentarze