Ciasto kolorowa tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt 1. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka i ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Rozmiar blaszki 21 na 36.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Biszkopt 2: Te same składniki co wcześniej tylko dodajemy kisiel zielony dodajemy według uznania.
Biszkopt 3: Te same składniki co wcześniej tylko zamiast kiślu zielonego dajemy żółty według uznania.
W garnuszku wymieszać połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum; rozpuścić w kąpieli wodnej.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników.
W drugim naczyniu ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do niej masę czekoladową, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Następnie rozpuszczamy jedną galaretkę cytrynową, jedną wiśniową i dwie cytrynowe lub pomarańczowe zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
Dodatkowo potrzebujemy jedną paczkę małą ciastek herbatników.
Wykonanie: biszkopt 1, masa czekoladowa, biszkopt 2, galaretka żółta, biszkopt 3, galaretka wiśniowa, herbatniki, galaretka żółta lub pomarańczowa. Odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego.
Komentarze