Kolorowa tarta z owocami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Słoneczne ciasto dla spragnionych lata!

  • 50 min

Składniki:

  • (na foremkę o średnicy 23cm)

    BISZKOPT:

    2 jajka
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/5 szklanki mąki ziemniaczanej


    KREM:

    1/2 szklanki śmietanki kremówki Mlekoma (35%)
    250g mascarpone Mlekoma
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki mielonych orzechów włoskich


    OWOCE:

    1 puszka brzoskwiń
    1/2 banana
    kilka borówek amerykańskich
    kilka truskawek
    1 galaretka cytrynowa

Kolorowa tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier cały czas miksując. Następnie dodać żółtka, również zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić.

  • 2. KREM:
    Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt
  • 3. OWOCE:
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca.
    Owoce pokroić, ułożyć według własnej fantazji na kremie. Zalać tężejącą galaretką tak, aby oblała wszystkie owoce. Dzięki temu owoce nie obeschną i będą pięknie błyszczały.

    Całość schłodzić w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy