Kolorowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby płyn sięgał centymetr ponad poziom kaszy, nakrywamy talerzykiem na 5 minut, aż napęcznieje, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.
Przygotowujemy dressing:
Olej mieszamy z octem jabłkowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pietruszką, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.
Papryki i natkę pietruszki myjemy. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i cienko kroimy. Natkę pietruszki siekamy, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy tuńczyka odciśniętego z zalewy, groszek i kukurydzę oraz przygotowany wcześniej dressing. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
Smacznego :)
Komentarze