Kolorowa sałatka z tuńczykiem

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa, bezlaktozowa sałatka z tuńczykiem, z pysznym dressingiem o smaku natki pietruszki i czosnku, z nutą chili.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus

    2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym lub w oleju

    1 mała puszka kukurydzy konserwowej

    1 mała puszka groszku konserwowego

    3 papryki szpiczaste: czerwona, żółta i pomarańczowa

    ogórki chili wg własnych preferencji smakowych - można pominąć lub zastąpić ogórkami konserwowymi

    Dressing:

    3-4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

    2-3 łyżki octu jabłkowego

    3 ząbki czosnku

    pęczek natki pietruszki

    sól z młynka

    pieprz z młynka

    płatki chili
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Kolorowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby płyn sięgał centymetr ponad poziom kaszy, nakrywamy talerzykiem na 5 minut, aż napęcznieje, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

    Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy, płuczemy na sitku i zostawiamy do odcieknięcia.

    Przygotowujemy dressing:
    Olej mieszamy z octem jabłkowym, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pietruszką, doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili.

    Papryki i natkę pietruszki myjemy. Papryki przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i cienko kroimy. Natkę pietruszki siekamy, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy w misce, dodajemy tuńczyka odciśniętego z zalewy, groszek i kukurydzę oraz przygotowany wcześniej dressing. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować