Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw

0 (0 ocen)

  • 40 min

Letnia, kolorowa sałatka na bazie tuńczyka, świeżego bobu, czerwonej i żółtej papryki, chrupiącej kaszy i pachnącej natki z pietruszki. Całość polana sosem majonezowo - musztardowym smakuje rewelacyjnie i jest świetną propozycją na drugie śniadanie.

  • 40 min

Składniki:

  • 300g bobu
    200g kaszy pęczak
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym
    1 czerwona papryka
    1 żółta papryka
    1/2 pęczka świeżej natki z pietruszki
    sól
    pieprz

    Sos:
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przekąski

Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak i kolorowych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hant3t 1. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji
    na opakowaniu.
  • 2. Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie wystudzić i obrać.
  • image-26jw3jp 3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  • image-04kud7j 4. Papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę, a natkę
    z pietruszki grubo posiekać.
  • image-08vg8mh 5. Sos:
    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu.
  • image-1np1qvm 6. Sałatkę układać warstwami: 1/2 kaszy, 1/3 sosu, bób, żółta papryka,
    1/2 tuńczyka, 1/3 sosu, czerwona papryka, sól, pieprz, pozostała ilość kaszy, pozostała ilość tuńczyka, pozostałą ilość sosu, posiekana natka z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka Żółta papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować