Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

  • wyświetlono: 267 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja perełka kulinarna :)

anecia04
  • 10 porcje
  • Łatwy

Składniki

- kasza kus-kus: 350 gramów
- bulion warzywny: 1 szklanka
- cukinia: 1 sztuka
- bakłażan mały: 0.5 sztuki
- brokuł świeży: 250 gramów
- papryka mała: 0.25 sztuki
- marchewka średnia: 1 sztuka
- pietruszka korzen: 1 sztuka
- cebule małe: 1 sztuka
- czosnek (ząbki): 1 sztuka
- oliwa z oliwek, dobra: 5 łyżek
- sól, pieprz do smaku: 1 szczypta

- oliwa z oliwek, dobra: 2 łyżki
- cytryna sok: 2 łyżki
- kolendra świeża posiekana: 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

- cytryna duża: 5 sztuk

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowa sałatka z kaszy kuskus w cytrynowych skorupkach

  • 1. Do miski wsypujemy kuskus, zalewamy wrzącym bulionem jarzynowym i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie rozdrabniamy kaszę widelcem. Kasza gotowa.
  • 2. Pora przygotować warzywa. Bakłażana kroimy w plastry i moczymy w osolonej wodzie przez 30 minut. W tym czasie możemy przygotować pozostałe warzywa. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, obrany czosnek w cienkie plasterki. Umyte i osuszone warzywa : papryka oczyszczona z gniazd nasiennych, cukinia, marchew i pietruszka obrane ze skórki kroimy w kostkę; brokuł rozdzielamy na małe różyczki. Bakłażana odsączamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę.
  • 3. Na patelni z 5 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy cebulę, czosnek i bakłażana. Czekamy 5 minut, aż cebula będzie miękka, czosnek pachnący, bakłażan podsmażony. Następnie wrzucamy pozostałe warzywa, czyli cukinię, marchew, pietruszkę, paprykę i różyczki brokuła. Dusimy pod przykryciem 10 minut.
  • 4. Gotowe warzywa dodajemy do miski z kaszą kuskus. Przygotowujemy sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny i umyta, osuszona i posiekana kolendra, sól i pieprz. Mieszamy sos. Polewamy nim sałatkę i mieszamy starannie.
  • 5. Przygotowanie cytrynowych skorupek: cytryny wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Przekroić na dwie równe części. Wydrążyć cały miąższ łącznie z błonkami, najlepiej małą łyżką. Następne przy pomocy kuchennych nożyc wycinać wzorek, który ma przypominać kształtem "zygzak". Aby skorupki stały prosto na talerzu, odcinamy nożem końcówkę cytryny. Do tak przygotowanych skorupek dodajemy nadzienie - sałatkę.

    Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy podana schłodzona (musi spędzić około 3 godzin w lodówce). Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoSałatkasok z cytrynykasza kuskuswiosnakomuniasólpieprzkuchnia polskacytrynypiknikPRZYJĘCIE DLA DZIECIdieta środziemnomorskaoliwa z oliwek extra vergineposiekana kolendra
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1wa80e5

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kolorowa sałatka z tuńczyka, kaszy pęczak...

Letnia, kolorowa sałatka na bazie...

sałatka z kuskus z jagodami , bakaliami , i miodem

Dodane przez: Bożena Z.

Sałatka z kaszy kuskus z jagodami, prażonymi...

polecam smaczna szybka zdrowa i...

sałatka z kuskusem

Dodane przez: monikaT83

Sałatka z kuskusem szynką i kolorową kapustą

Zaskakujące acz bardzo smaczne...

Sałatka w skorupce

Dodane przez: gukinga

Sałatka w skorupce

Sałatka z kapusty pekińskiej, gruszki,...

Sałatka z kuskusem i kolorowymi ziołami do sałatek

Dodane przez: Jola66

Sałatka z kuskusem i kolorowymi ziołami do...

Sałatka z kuskusem jest łatwa do...

Sałatka z jarmużem

Dodane przez: in-humility

Kolorowa sałatka z jarmużem

Sałatka ta jest moim pierwszym...