Kolorowa sałatka z cukinii na zimę

4.5 (152 ocen)

Sałatkę tę robiła w tym roku pierwszy raz. Tak mi zasmakowała cukinia, że jej smak chciałam zachować na zimę :). Muszę powiedzieć,że jest pyszna :) Ja lubię tego typu sałatki. Jest to sałatka warzywna w lekkiej zalewie octowej.

Składniki:

  • 3 kg cukini
    5 łyżek soli
    0,5 kg cebuli
    0,5 kg marchwi startej na duzych oczkach
    1kg papryki pokrojonej w kostkę
    1szkl ocztu 10%
    1 szkl cukru
    1łyżeczka ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki mielonego chili
    3 łyżeczki białej gorczycy
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka kolendry ziarnistej
    kilka liści laurowych - po 1 na słoik
    oliwa po jednej łyżeczce na słoik
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kolorowa sałatka z cukinii na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie czyścimy, nie obieramy.
    Ścieramy na tarce o dużych oczkach lub na długie płaty.
    Posypujemy 3 łyżkami soli i odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy w piórka, posypujemy 2 łyżkami soli i także odstawiamy na 2-3 godziny.
  • 3. Cukinie i cebulę odciskamy, mieszamy, dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewki i pokrojoną w kostkę paprykę.
  • 4. Ocet zagotowujemy, dodajemy cukier, dokładamy przyprawy i gorącym płynem zalewamy sałatkę. Odstawiamy na 3 godziny.
  • 5. Warzywa wraz z zalewą przekładamy do słoików i do każdego dodajemy po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzujemy ok 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować