Kolorowa sałatka z buraczków

0 (0 ocen)

  • 40 min

Proponuję sałatkę z buraczków czerwonych, na święta i uroczystości rodzinne. Jest urozmaicona, łatwa w wykonaniu, szybka, tania, a przede wszystkim: kolorowa i wyrazista w smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki sałatki:
    400 g ugotowanych buraczków czerwonych
    200 g odcedzonej z zalewy- białej fasolki drobnej
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 duże ogórki konserwowe
    pęczek cebulki dymki
    1 średnie kwaskowe jabłko- obrane ze skórki
    sól, pieprz czarny- do smaku

    Sos:
    sok wyciśnięty z 1 cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Buraczki

Kolorowa sałatka z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie buraczków czerwonych 1. Wykonanie sałatki:
    Buraczki gotujemy do miękkości.
  • ugotowane buraczki czerwone 2. Obieramy je ze skórki, po lekkim przestudzeniu. Studzimy.
  • jajka na twardo, pokrojone w kostkę 3. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy- kroimy w kostkę. Przekładamy do dużej szklanej miski.
  • buraczki pokrojone w kostkę 4. Buraczki także kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
  • składniki sałatki 5. Fasolkę, odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą.
  • składniki na sałatkę 6. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Tak samo kroimy ogórka.
  • posiekana dymka 7. Cebulkę myjemy, siekamy.
  • składniki na sałatkę 8. Lekko solimy, pieprzymy.
    Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce. Lekko schładzamy w lodówce.
  • sos do sałatki 9. Wykonanie sosu:
    Czosnek przeciskamy przez praskę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i czosnek. Razem chwilkę ucieramy.
  • sos wlewany do sałatki 10. Sosem polewamy sałatkę.
  • kolorowa sałatka buraczana 11. Sałatkę dekorujemy według uznania, no cząstkami jajka na twardo, paskami ogórka, dymką, fasolką, cieniutkimi plasterkami ugotowanego buraczka.
  • kolorowa sałatka buraczna 12. Podajemy od razu do spożycia.
    Sałatkę podajemy do pieczywa.
    Smacznego :)

Porady

Podany czas jest- bez chłodzenia w lodówce. Możemy zamiast fasolki z puszki, użyć świeżej, ale ugotowanej. Dymkę możemy zastąpić białą cebulą- sparzoną wcześniej. A ogórki konserwowe- zastąpić kiszonymi. Ważne jest odpowiednie doprawienie sałatki. To doskonała propozycja na święta, uroczystości domowe, czy kolację. Sałatka jest smaczna i syta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować