REKLAMA

Kolorowa sałatka z batatów, ciecierzycy, granatu

wyświetlono: 965 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Warzywna, kolorowa sałatka może być fajną alternatywą do popularnej sałatki jarzynowej, którą każdy robi na święta

opublikowany: 02.04.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 45 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 bataty,
    - garść świeżego tymianku,
    - 1 granat,
    - ok. 400 g ciecierzycy (z puszki/słoika),
    - 1 czerwona cebula,
    - 1/2 opakowania sera typu feta,
    - 1 opakowanie roszponki,
    - chipsy jarmużowe (2 garście),
    - garść prażonych pestek dyni,
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - sól.

    Dressing:
    - 1 łyżka syropu klonowego,
    - 2 łyżki octu balsamicznego,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - sól, pieprz,
    - 1-2 łyżki oliwy z oliwek.

    Sos Tahini:
    - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini,
    - ok. 220 ml jogurtu bałkańskiego/greckiego,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - 1 ząbek czosnku,
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    - 1 łyżka oliwy z oliwek,
    - przyprawy: sól, kmin rzymski, ostra papryka (do smaku).
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Dressing:
    Składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, ew. zmieniamy proporcje w składnikach dressingu, gdyż każdy ma swoje upodobania, jedni wolą słodszy a inni kwaśniejszy smak.


    Sos Tahini:
    Ząbek czosnku wyciskamy. Natkę pietruszki szatkujemy. Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze lub dokładnie mieszamy łyżką. Gotowy sos przekładamy do miseczki, chłodzimy w lodówce przed podaniem.

    Pestki prażymy na suchej patelni.
    Bataty obieramy ze skóry (wymaga to dość ostrego noża i dużo siły). Kroimy w grubsze paski, solimy i lekko obtaczamy w oliwie z oliwek, posypujemy świeżym tymiankiem. Układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym na 180°C (do miękkości) od czasu do czasu przewracając. Gdy za bardzo będą przypiekać się, zmniejszamy temperaturę i wydłużamy czas pieczenia. Po wyjęciu odsączamy ewentualnie z nadmiaru tłuszczu na papierze ręcznikowym.

    Na duży talerz wykładamy roszponkę, następnie batata. Cebulę kroimy w cienkie krążki, kładziemy na warzywa. Następnie ciecierzycę odsączamy z wody, wysypujemy na talerz. Posypujemy granatem, chipsami z jarmużu, pokruszoną fetą. Następnie polewamy dressingiem i robimy kleksy sosem Tahini (ewentualnie tylko jednym z dwóch, który bardziej wolimy, ale takie połączenie dwóch sosów i smaków jest super!)

    Chipsy z jarmużu:
    Jarmuż obtaczamy w odrobinie oliwy z oliwek i soli, następnie wykładamy na papier do pieczenia na 130°C na 30 min. (termoobieg) do chrupkości.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: AnaHana IMG_20170417_133454_899

Pasztet z ciecierzycy i batatów

Jestem fanką rozmaitych pasztetów. Dziś u mnie pasztet z ciecierzycy i batatów. Bardzo dobry w smaku.

kategoria: Pasztet opublikowany: 10.04.2017 | wyświetlono: 1137 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE