Kolorowa sałatka warstwowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sałatka wymaga trochę czasu do przyrządzenia, ale za to efekt wizualny i smakowy wynagradza całą pracę.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
    -5 jaj ugotowanych na twardo
    -5 łodyg selera seler naciowego ( 330 g )
    -5 ogórków konserwowych ( 230 g )
    -200 g kiełbasy szynkowej
    -duży pęczek rzodkiewek ( 400 g )
    -szczypiorek posiekany 300 g
    -majonez 400 ml
    -ostry keczup 250 g

Kolorowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kolorowa sałatka warstwowa 1. Wszystkie składniki sałatki pokroić w drobną kostkę.
    W szklanej salaterce układać warstwami: połowę jaj, 1/3 ryżu-posmarować warstwą majonezu, następnie wyłożyć szynkę - polać warstwą keczupu, połowę pozostałego ryżu - polać warstwą majonezu, seler, ogórki - polać warstwą keczupu, resztę ryżu - polać warstwą majonezu, pozostałe jaja, szczypiorek - polać warstwa keczupu, na końcu rzodkiewkę ułożyć rzodkiewkę.
    Udekorować kwiatami szczypiorku, ćwiartkami jajka i listkami selera.

Porady

Sałatka nabiera lepszego smaku jeżeli postoi w lodówce min. 2 godziny, a najlepiej pozostawić ją na całą noc.

Komentarze

Podobne przepisy