Kolorowa sałatka warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na samym początku musimy ugotować jaja. Przydadzą nam się one w dalszych warstwach sałatki.
2. Mieszamy groszek z trzema łyżkami majonezu. To będzie nasza pierwsza warstwa.
3. Czas na drugą warstwę. Ścieramy jabłka na tarce. Cebulę kroję w małą kosteczkę. Można ją też zetrzeć na tarce, lecz wtedy jest ona ostrzejsza.
Starte jabłka i pokrojoną w kosteczkę cebulę mieszamy ze sobą wraz z cukrem.
4. Na jabłkowo-cebulową warstwę rozsmarowujemy ketchup tak, aby przykrył on to, co jest pod spodem.
5. Ugotowane i ostudzone jaja ścieramy na tarce i równomiernie nakładamy na wierzch.
6. Na starte jaja dajemy dużo majonezu. Ma on przykryć poprzednią warstwę.
7. Na sam koniec przykrywamy sałatkę startym serem.
8. Sałatkę można przyozdobić papryką pokrojoną w kostkę i szczypiorkiem.
Komentarze