Kolorowa sałatka śledziowa z suszoną żurawiną

4.5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składnikami sałatki są marynowane śledzie, ogórki i ostre papryczki, dla równowagi smaku dodałam suszone słodkie żurawiny

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - podwójny marynowany płat śledziowy: 1 sztuka
    - ogórek konserwowy: 1 sztuka
    - papryczki marynowane: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - suszona żurawina: 1 łyżka
    - majonez lub jogurt grecki: 1 łyżeczka
    - koperek- gałązka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kolorowa sałatka śledziowa z suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podwójnego płata śledziowego ściągnąć skórę i bardzo drobno go posiekać. W drobną kosteczkę pokroić również ogórka konserwowego i połówkę czerwonej cebuli. Dla zrównoważenia kwaśnego smaku dodać słodką, suszoną żurawinę . Żurawinę i marynowane papryczki pokroić w drobne paseczki. Świeży koperek niezbyt drobno pokroić.
  • 2. Wszystkie składniki wsypać do metalowej miski, dodać 1 łyżeczkę majonezu lub jogurtu greckiego i dokładnie wymieszać. Sałatkę przełożyć do małych okrągłych naczyń, ja użyłam takich od sufletów i dokładnie uklepać w nich sałatkę. Odwrócić naczynia i ustawić je na talerzach, sałatka powinna sama opaść. Udekorować sałatkę suszoną żurawiną i świeżym koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować