Kolorowa sałatka makaronowa z orzechowym sosem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min
  • Dla 8 osób

Uwielbiam kolory na talerzu, które smakiem i aromatem podbijają serca gości. Ta sałatka to mój sposób na udany babski wieczór.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • na sos:
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z limonki
    2 łyżki prażonego sezamu
    1 chili
    2 łyżki oleju
    1 łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
    pęczek natki pietruszki

    1 szklanka suchego makaronu
    1 młody por
    1 fenkuł
    1/4 główki czerwonej kapusty
    2 marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sosy

Kolorowa sałatka makaronowa z orzechowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy. Marchew ścieramy na tarce. Kapustę ,pora i fenkuła kroimy, a następnie płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody.
  • 2. W słoiczku mieszamy wszystkie składniki na sos - chili drobno siekamy i pietruszkę.
    Całość energicznie potrząsamy -do powstania gęstego sosu.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ciepły ale nie gorący dodajemy do miski, zalewamy sosem i dodajemy wypłukane i odsączone warzywa. Całość mieszamy - można jeść bezpośrednio po przygotowaniu.

Porady

Polecam przygotować sałatkę kilka godzin wcześniej- przejdzie smakami i wtedy smakuje najlepiej. Ziarna sezamu prażę na suchej patelni, ale trzeba uważać by ich nie spalić - nie wolno pozostawiać patelni na kuchence indukcyjnej, bo płyta jest rozgrzana i pod patelnia nadal jest rozprowadzane ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować