Masa jajeczna z miksem ryżu i otrąb orkiszowych, do tego 3-kolorowy ryż (z ciemnym i gorzkim kakao, kurkumą, koncentratem buraczanym) oraz groszek zielony i papryka czerwona.
25 min
Składniki:
ryż 4.5 łyżki
jajka 3-4 sztuki
otręby orkiszowe 2 łyżki
groszek zielony mrożony lub świeży/konserwowy 1 łyżka
papryka czerwona 1 plaster
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 0.5 łyżeczki
sól i pieprz ( do smaku)
masło klarowane 1 łyżka
natka pietruszki - posiekana 1 łyżka
kurkuma 0.5 łyżeczki
kakao naturalne extra ciemne 0.5 łyżeczki
koncentrat barszczu czerwonego 0.5 łyżeczki
Kolorowa ryżowa jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bierzemy 3 malutkie miseczki i do każdej dajemy po jednej łyżce ugotowanego ryżu, a następnie mieszamy ryż oddzielnie z kakao, koncentratem barszczu czerwonego oraz kurkumą. Ryż w miseczkach ma mieć w każdej z nich inny kolor- brązowy, różowy i żółty.
2.Pozostały ryż (biały) miksujemy na papkę.
3.Jajka ubijamy i dodajemy papkę ryżową oraz otręby orkiszowe, dalej ubijając, aż powstanie delikatne ciasto ala naleśnikowe. Przyprawiamy je solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
4.Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz groszek zielony mrożony lub świeży.
5.Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wylewamy masę jajeczno-ryżowo-otrębową z warzywami. Posypujemy kolorowym ryżem. Chwilkę smażymy jak omlet, a następnie mieszamy uzyskując kolorową jajecznicę, ktorą posypujemy natką pietruszki. Najlepiej smakuje z żytnim chlebem żurawinowym....
Komentarze