Kolorowa pychotka jabłeczna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kolorowe galaretki połączyłam z masą jabłeczną i przeplotłam masą z dodatkiem chałwy. Całość umieściłam na biszkoptowym spodzie. Wspaniała uczta dla smakoszy ciast biszkoptowo-jabłkowych.

  • 60 min

Składniki:

  • Rozmiar blachy: 24x36
    Ciasto:
    4 małe jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    2 łyżki ciepłej wody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    szczypta soli
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka wody
    1 budyń waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    1 kopiasta łyżka masła
    sok z 1 cytryny
    Masa chałwowa:
    2 opakowania chałwy sezamowej(2x65 gram)
    2 łyżki spirytusu
    1 kostka dowolnej margaryny
    Czekolada twarda do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kolorowa pychotka jabłeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą białą masę, dodać ciepłą wodę i olej - ubijać jeszcze około 5 minut. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, lekko mieszać. Ciasto przelać do formy, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych otworach. 3/4 szklanki wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i masłem. Dodać jabłka, gotować 10 minut. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki wody, dodać do masy jajecznej - zagotować. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę cytrynową, podgrzać, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Podobnie zrobić z drugą częścią, dodać tylko galaretkę agrestową.
    Margarynę utrzeć z chałwą na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać spirytus. Całość utrzeć. Na biszkopt rozłożyć masę z zieloną galaretką, przestudzić, następnie rozsmarować ½ masy z chałwą. Na masę rozłożyć jabłka z galaretką cytrynową i znów po przestudzeniu rozsmarować pozostałą masę. Na wierzch zetrzeć na tarce czekoladę. Wstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Porady

Zamiast galaretki agrestowej można dodać galaretkę z owoców leśnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować