Kolorowa potrawka z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średnią kostkę. Umytą cukinię kroimy w taką samą kostkę, jak paprykę.
2.Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, aby wytopił się z niego cały tłuszcz. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w bardzo drobną kostkę czosnek.
3.Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.
4.Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry i mielony kmin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5.Podajemy z kaszą jęczmienną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Komentarze