Kolorowa potrawka z mięsa mielonego

4.5 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeden z moich ostatnich kulinarnych eksperymentów- bardzo udany :)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowe: 40 dekagramów
    - żółta papryka (duża): 1 sztuka
    - Czerwona papryka (duża): 1 sztuka
    - cukinia młoda, zielona, mała: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 2 sztuki
    - pomidory krojone (karton): 1 sztuka
    - kmin rzymski mielony: 1 łyżeczka
    - curry indyjskie: 2 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku,: 1 sztuka
    - kasza jęczmienna: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowa potrawka z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średnią kostkę. Umytą cukinię kroimy w taką samą kostkę, jak paprykę.
  • 2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, aby wytopił się z niego cały tłuszcz. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w bardzo drobną kostkę czosnek.
  • 3. Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.
  • 4. Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry i mielony kmin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Podajemy z kaszą jęczmienną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować