Kolorowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, 0,5 łyżeczki soli, 3 łyżki mąki i 90 ml letniej wody wymieszaj. Odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, resztę soli, pozostałą wodę i oliwę. Wyrób ciasto. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkuj. Przełóż na dużą blachę od piekarnika, wyłożoną papierem i wysmarowaną olejem.
2.Ciasto posmaruj przecierem pomidorowym, posyp oregano. Wyłóż pokrojoną cebulę, plasterki kiełbasy, czerwoną i zieloną paprykę. Następnie rozłóż plasterki ogórka i pomidora, posyp kukurydzą. Ser żółty zetrzyj na wierzch pizzy. Przygotowaną pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piecz 30 min.
Komentarze