Kolorowa Pizza

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Taka pizza nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ale za to zawsze smakuje najlepiej i w dodatku cieszy oko swymi kolorami. Możemy taką pizze przygotować z dziećmi które z chęcią nam pomogą np. w układaniu warzyw.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 pizze o śred 28:



    Zaczyn:



    12 g drożdży świeżych
    1/2 szkl wody
    1/2 łyżeczki cukru
    Ciasto:

    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    szczypta cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki soli
    2-3 łyżki oliwy
    Sos na spód pizzy:

    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonych warzyw
    papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
    szczypta cukru
    1 łyżka śmietanki 30 %
    Dodatki:

    1 żółta papryka
    na brzegi pizzy możemy dać pokrojone w kostkę pomidory (ja miałam w domu tylko jednego pomidora więc go nie dałam, za to użyłam więcej sosu na brzegach)
    1/3 puszki zielonego groszku konserwowego
    1 mała czerwona cebula
    1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna)
    ser żółty tarty
    Sos czosnkowo-koperkowy:



    50 ml majonezu
    50 ml jogurtu naturalnego
    1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
    1/2 łyżeczki suszonego bądź świeżego koperku
    1-2 łyżeczki posiekanego koperku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na samym początku warto przygotować sos czosnkowo-koperkowy aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły ze sobą.



    1.Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy najlepiej do lodówki na czas przygotowania pizzy.

    2. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.

    3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.

    Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.

    Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.



    4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.

    5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.

    6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę.

    Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.

    Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.



    Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)



    Pizze podaje z sosem czosnkowo koperkowym. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Papryka Groszek Warzywa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować