Kolorowa pieczeń z kurczakiem

0 (0 ocen)

Sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno do kanapek, pokrojona na cienkie plasterki.

Składniki:

  • 70-80 dag mielonego, mieszanego mięsa ( u mnie łopatka i indyk)
    1 filet z piersi kurczaka
    po pół papryki czerwonej i żółtej
    średnia cebula
    3 łyżki czarnych oliwek
    100g fety
    2 jajka
    3 łyżki bułki tartej
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    łyżka ostrej musztardy
    2 ząbki czosnku
    6 łyżek oleju
    sól, pieprz
    masło i bułka tarta do foremki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowa pieczeń z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet z piersi 1. Pierś kurczaka opłucz, przekrój wzdłuż na pół, oprósz solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dwóch łyżkach oleju.
  • pokrój warzywa 2. Warzywa oczyść, papryki i cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
  • warzywa podsmaż 3. Przesmaż na 3 łyżkach oleju. Przestudź.
  • składniki wymieszaj 4. Mielone mięso wymieszaj z jajkami, bułką tartą, musztardą, solą i pieprzem. Dołóż pokrojone w plasterki czarne oliwki, pokrojoną w kostkę fetę i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodaj podsmażone warzywa i wymieszaj.
  • mięso przełóż do foremki 5. Podłużną foremkę ( o długości ok.25 cm) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż połowę masy mięsnej, pierś kurczaka i przykryj resztą masy. Posmaruj olejem i piecz ok.80 minut w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Oliwki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować