Kolorowa papryka nadziewana sarniną i ryżem z warzywami zapieczona w śmietanie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Słodka papryka faszerowana ryżem gotowanym z dodatkiem szafranu i warzywami oraz szlachetnym mięsem z sarny. Całość zapieczona pod gęstą wiejską śmietaną.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 kolorowych papryk, u mnie BIO
    1 kg zmielonej sarniny
    pół szklanki ryżu
    czerwona cebula
    łyżka masła
    szczypta szafranu
    sól morska
    pieprz kolorowy mielony
    sos worcestershire
    natka pietruszki
    opcjonalnie papryka ostra
    500 - 600 ml wiejskiej kwaśnej śmietany
    2-3 ziela angielskie
    2-3 liście laurowe
    pół główki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolorowa papryka nadziewana sarniną i ryżem z warzywami zapieczona w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Paprykę myjemy. Ścinamy wierzch. Wierzchy, kroimy na pół, aby po przykryciu, było widać nadzienie. Papryki pozbawiamy nasion.
  • papryka 2. Papryki układamy w naczyniu do zapiekania. Zostawiamy połowę wierzchów, będą potrzebne do przykrycia papryk.

    Do naczynia wkładamy połowę główki czosnku, liście laurowe i ziela angielskie.
  • ryż 3. Ryż gotujemy w 1,5 szklanki wody. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę szafranu. Gotujemy, aż ryż wchłonie wodę.
  • ryż 4. Pozostałe wierzchy kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę podsmażamy na maśle. Warzywa dodajemy do ryżu.
  • farsz 5. Ryż mieszamy z mięsem, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem worcestershire.
  • papryka 6. Paprykę nadziewamy farszem. Do środka wlewamy po łyżce śmietany. Resztę śmietany wlewamy na spód naczynia.
  • papryka 7. Paprykę zapiekamy w 180°C przez 45 do 60 minut w zależności od wielkości papryki. Posypujemy natką pietruszki.

Porady

Szafran znany jako najdroższa przyprawa świata. W sklepach około 12 g szafranu możemy kupić za około 3-4 zł. Dlatego warto mieć go w swojej szafce i używać zarówno do dań mięsnych jak i np. ciast drożdżowych dla pięknego złotego koloru. Warto śmietanę kupować od rolnika, gdyż ma bogaty smak i nie zwarzy się podczas obróbki termicznej. Dzięki wiejskiej śmietanie uzyskamy bogate w smaku sosy i zupy o jednolitej aksamitnej konsystencji. Dziczyzna jest zdrowsza od mięsa ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta dziko żyjące spokojnie dorastają, a ich żywienie pozbawione jest antybiotyków oraz innych sztucznych składników. Mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością białka oraz w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny najwyższym poziomem żelaza. Systematyczne spożywanie sarniny dostarczy naszemu organizmowi wapnia, fosforu i magnezu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować