Słodka papryka faszerowana ryżem gotowanym z dodatkiem szafranu i warzywami oraz szlachetnym mięsem z sarny. Całość zapieczona pod gęstą wiejską śmietaną.
0 (0 ocen)
Porady
Szafran znany jako najdroższa przyprawa świata. W sklepach około 12 g szafranu możemy kupić za około 3-4 zł. Dlatego warto mieć go w swojej szafce i używać zarówno do dań mięsnych jak i np. ciast drożdżowych dla pięknego złotego koloru. Warto śmietanę kupować od rolnika, gdyż ma bogaty smak i nie zwarzy się podczas obróbki termicznej. Dzięki wiejskiej śmietanie uzyskamy bogate w smaku sosy i zupy o jednolitej aksamitnej konsystencji. Dziczyzna jest zdrowsza od mięsa ze zwierząt hodowlanych. Zwierzęta dziko żyjące spokojnie dorastają, a ich żywienie pozbawione jest antybiotyków oraz innych sztucznych składników. Mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, natomiast wysoką zawartością białka oraz w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny najwyższym poziomem żelaza. Systematyczne spożywanie sarniny dostarczy naszemu organizmowi wapnia, fosforu i magnezu.
Komentarze