Kolorowa mozaika wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Pogoda jest jaka jest i trzeba sobie czasami poprawić humor kolorową potrawą.
Ja wpadłam na pomysł aby zrobić kolorową mozaikę wieprzową jako wędlina do chleba na zimno.
Ale można też zjeść ją na ciepło jako składnik dania obiadowego, wystarczą ulubione dodatki i mamy super obiad.
Do mozaiki dodałam mrożone warzywa a jest to mieszanka meksykańska.
Mrożone warzywa nie odbiegają od świeżych warzyw dlatego chętnie z nich korzystam.
A wiadomo, że o tej porze roku nie do wszystkich świeżych warzyw mamy dostęp.
A dzięki mrożonkom możemy cieszyć się nimi przez cały rok a nie tylko w danym sezonie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 op mieszanki meksykańskiej ( mrożonki ) Hortex
    do smaku :
    sól
    pieprz świeżo mielony
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Kolorowa mozaika wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć i zmielić w maszynce do mięsa.
    Do mięsa dodać przyprawy do smaku i zamrożoną mieszankę meksykańską i wyrobić masę.
    Gotową masę podzielić na 4 części i każdą z nich położyć na kawałku folii spożywczej.
    Każdą część zawinąć w cukierek.
    Następnie każdy pakunek ponownie zawinąć szczelnie w folię spożywczą robiąc ponownie cukierek i zawiązując końce.
  • 2. Gotowe paczuszki włożyć do garnka, zakryć mniejszą pokrywką ( będzie to obciążenie ), nalać wody tyle aby zakryć paczuszki i przykryć pokrywką.
    Gotować około 45 minut na małym ogniu.
    Ugotowane mozaiki wyjąć z garnka, wystudzić i dopiero odwinąć z folii.
    Podawać jako wędlina do chleba lub zaraz po przygotowaniu na obiad z ulubionymi dodatkami.

Porady

Podczas robienia mozaiki musimy szczelnie zawinąć nasze batony. Złe zawinięcie spowoduje dostanie się do wewnątrz wody a tym samych nasza mozaika nie będzie zwarta i cały smak przejdzie do wody a nie o to chodzi. I nie nalezy dawać rozmrożonych warzyw bo podczas wyrabiania masy może się zrobić ciapka a tu zależy na kolorowym i fajnym przekroju. Takaą mozaikę można podać na ciepło jako danie obiadowe na przykład z ziemniakami, surówką i sosem. Ale bardzo dobrze smakuje na zimno jako domowa wędlina. Zwykła łopatka zamieniona w coś pysznego dzięki mieszance warzyw. Czyli kolorowo, pysznie i zdrowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować