Pachnąca lubczykiem i kolendrą rolada wzbogacona kolorowymi warzywami to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę.
Kolorowa mięsna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa mięsna:
Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Mieszankę warzywną odsączyć z zalewy.
3.Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta
o wymiarach 35cm x 30cm. Rozłożyć mieszankę warzywną na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.
4.Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Komentarze