Kolorowa kapusta kiszona w słoiku

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 200 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapustę można kisić nie tylko w beczkach,ale też w słoikach, a taka kolorowa jest fajną odmianą dla tradycyjnej białej

  • 200 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    1 kg czerwonej kapusty
    1 marchew
    ok. 15 cm pora
    3 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki nasion kopru i kminku
    3 l wody
    3 łyżki soli niejodowanej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kapusta kiszona

Kolorowa kapusta kiszona w słoiku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obydwie kapusty cienko szatkujemy. Marchew i pora obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy w ćwiartki. Kapustę mieszamy z porem,marchwią i czosnkiem dodając nasiona kopru i kminku. Przekładamy do kamiennego garnka lub jeśli ktoś nie ma do słoików. W słoikach układamy ścisło.
    Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i studzimy. Zalewamy kapustę, słoiki zakręcamy, ale niezbyt mocno. Jeśli kisimy w garnku to przykrywamy go talerzem,który czymś trzeba obciążyć.
    Kapusta jest dobra po ok. 7 dniach.

Porady

podałam orientacyjną ilość wody. Jeśli zabraknie trzeba dorobić w proporcjach na 1 litry wody 1 łyżka soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bez gotowania Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować