Kolorowa jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę, pomidora i szczypiorek
myjemy i dokładnie
osuszamy. Pomidora oraz
miąższ papryki kroimy w niewielką
kostkę. Szczypiorek
drobno siekamy. Kiełbasę
obieramy z osłonki. Kroimy
w małą kostkę.
2.Jajka sparzamy i wbijamy
do miseczki. Rozkłócamy
z solą i pieprzem.
3.Na patelni roztapiamy masło.
Krótko smażymy kiełbasę,
dodajemy paprykę. Smażymy,
cały czas mieszając.
Wlewamy jajka, dodajemy
pomidora. Mieszając, smażymy
na małym ogniu, aż jajka
zetną się do odpowiedniej
konsystencji. Jajecznicę wykładamy
na talerz i posypujemy
szczypiorkiem.
Porady
Rady redakcyjnej kucharki Krystyny:
● Do jajecznicy można też użyć innej kiełbasy, boczku albo bekonu.
● Pomidora dobrze jest sparzyć i obrać.
Komentarze