Kolorowa galaretka z miesem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.po jednej papryce żółtej czerwonej i może być zielona- 4 szt. razem, 20 dkg żółtego sera gouda , 10 dkg szynki, 10 dkg ogórków konserwowych- ale nie zawsze muszą być, 1/3 puszki kukurydzy, 2 szkl wywaru mięsnego (drobiowy lub wieprzowy) 5 łyżeczek żelatyny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sałata, sól, pieprz.
żelatynę namoczyć w 1/2 szkl zimnej wody, a gdy napęcznieje lekko ją podgrzać, by się rozpuściła. do wywaru mięsnego dać rozpuszczoną żelatynę, sól i pieprz. papryki umyć i osuszyć, odciąć końce z ogonkami, usunąć nasiona. szynkę, ogórek i ser drobno pokroić w kostkę, wymieszać z kukurydzą i natką pietruszki. każdą paprykę umieścić w szklance, napełnić wymieszanym nadzieniem i zalać gęstniejącym wywarem-galaretką. papryki wstawić na 3-4 godz do lodówki. po wyjęciu ze szklanek pokroić na plastry. wyłożyć na półmisek udekorowany liśćmi sałaty. podawać z majonezem lub sosem tatarskim.
Komentarze