Kolorowa galaretka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Paprykowe kółka w nich kolorowe dodatki w galaretce.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 4 papryki czerwone
    • 1 papryka zielona
    • Wywar rosołowy
    • 2 łyżki żelatyny
    • 15 dag sera żółtego
    • 15 dag szynki konserwowej w kawałku
    • ½ puszki kukurydzy
    • 2 jajka
    • Sól

Kolorowa galaretka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Jajka gotujemy na twardo.
    Paprykę zieloną obieramy z nasienia, drobno kroimy.
  • papryka 2. Zalewamy wodą, doprawiamy solą i gotujemy 5 minut.
  • kukurydza 3. Kukurydze odlewamy z zalewy, przekładamy do miski.
  • szynka 4. Szynkę kroimy w drobno kostkę dodajemy do kukurydzy.
  • ser 5. Ser również kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski.
  • jajka 6. Jajka obieramy ze skorupek, siekamy.
  • papryka 7. Paprykę zieloną osączyć i przelać zimną wodą dodać do pozostałych składników.
  • składniki 8. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
  • papryka 9. Pozostałą paprykę, umyć, odciąć końce z ogonkami, usunąć nasiona. Każdy strąk umieścić w szklance.
  • farsz 10. Napełnić farszem.
  • żelatyna 11. Żelatynę rozrobić w niewielkiej ilość wywaru rosołowego.
    Następnie połączyć z pozostałym wywarem.
  • wywar 12. Zalewać farsz.
    Papryki wstawić na 3-4 godziny do lodówki.
  • galaretki 13. Po wyjęciu ze szklanek pokroić w plastry, wyłożyć na półmisek i udekorować.
    Galaretki gotowe.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy