Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Na mniejszy apetyt jest zdecydowanie lepsza, niż cały, duży bochenek. Aby smakowo trochę ją urozmaicić, dodałam tartego parmezanu, który delikatnie, lecz konkretnie jest wyczuwalny podczas konsumpcji.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na 2 bagietki:

    Suche:
    200 g mąki orkiszowej
    100 g mąki orkiszowej - razowej
    100 g ziaren farro, (orkiszowye), suchyche
    50 g orzechów włoskich, mielonych
    50 g parmezanu, startego
    50 g mieszkanki ziaren (u mnie dynia, słonecznik, pinii)
    40 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli morskiej
    1 łyżeczka cukru brązowego

    Mokre:
    300 ml przegotowanej, ciepłej wody
    1 biało, organiczne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami 1. Poprzedniego dnia, zalać ziarna farro przegotowaną wodą.
  • 2. W dniu pieczenia.
    Przecedzić ziarna, a wodę, która została (u mnie równo 250 ml) lekko podgrzać.
  • 3. Do dużego naczynia wsypać składniki suche, rozkruszyć drożdże, dodać wodę, a na końcu ziarna oraz pestki i bardzo dobrze wyrabiać ciasto przez ok 10 minut.
  • 4. Gotowe, przykryć lnianą ściereczką na ok godzinę, albo do momentu, aż podwoi swoją objętość.
  • Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami 5. Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części i z każdej uformować prostokąt o bokach ~25cm x 40 cm.
  • 6. Zaczynając od dłuższego boku rolować ciasto, aż powstanie wałek (tak jak rolada).
  • Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami 7. Zlepieniem do dołu położyć ciasto na formach do wypieku bagietek lub na zwykłej formie, ale wtedy należy zwinąć w rulon ściereczkę lnianą i położyć tuż obok przyszłej bagietki, tak, aby ona zachowała swój kształt.
  • 8. Tak samo postąpić z resztą ciasta, po czym przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 9. Po tym czasie, ostrym nożem ponacinać charakterystyczne dla bagietki kreski i całość posmarować białkiem rozmąconym w łyżce wody.
  • Kołodziejka orkiszowo - razowa z dodatkami 10. Wstawić do rozgrzanego, do 220°C piekarnika i piec przez 25 -30 minut. Wyjąć z piecyka, przełożyć na kratkę i poczekać aż ostygną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować