Kółeczka truskawkowo-malinowe z pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa czerwona: truskawki, maliny umyj, obierz i zmiksuj. Jeśli mieszanka ma mniej niż 2,5 szklanki pojemności ( 625 ml) dopełnij wodą. Gotuj masę przez około 5 minut. Po tym czasie przestudź kilka minut, a następnie wsyp cukier do smaku. Dodaj też żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw masę do przestudzenia.
2.Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. śmietanę zmiksuj na puszystą piankę. Wsyp cukier puder do smaku i wlej tężejącą żelatynę.
3.Na blaszkę o wymiarach 24 na 30 cm wyłóż naprzemiennie tężejącą masę czerwoną i piankę (ta żeby były po 2 rzędy masy czerwonej i pianki). Schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wytnij okrągłą foremką niewielkie kółeczka starając robić się to możliwie najciaśniej, aby wykorzystać całą powierzchnie masy. Podawaj z sałatką z ulubionych owoców.
Komentarze