Kółeczka truskawkowo-malinowe z pianką i owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

To znakomity smak aromatycznych malin i truskawek, który w połączeniu z kremową pianką zapadnie na długo w pamięci.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki masy czerwonej:
    30 dag truskawek
    20 dag malin
    4 łyżeczki żelatyny
    Cukier kryształ
    woda
    Składniki pianki:
    1,5 szklanki śmietany 30%
    3,5 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kółeczka truskawkowo-malinowe z pianką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czerwona: truskawki, maliny umyj, obierz i zmiksuj. Jeśli mieszanka ma mniej niż 2,5 szklanki pojemności ( 625 ml) dopełnij wodą. Gotuj masę przez około 5 minut. Po tym czasie przestudź kilka minut, a następnie wsyp cukier do smaku. Dodaj też żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Odstaw masę do przestudzenia.
  • 2. Pianka: żelatynę rozpuść we wrzątku i wymieszaj, aby nie było grudek. śmietanę zmiksuj na puszystą piankę. Wsyp cukier puder do smaku i wlej tężejącą żelatynę.
  • 3. Na blaszkę o wymiarach 24 na 30 cm wyłóż naprzemiennie tężejącą masę czerwoną i piankę (ta żeby były po 2 rzędy masy czerwonej i pianki). Schłodź w lodówce przez około 1,5 godziny. Po tym czasie wytnij okrągłą foremką niewielkie kółeczka starając robić się to możliwie najciaśniej, aby wykorzystać całą powierzchnie masy. Podawaj z sałatką z ulubionych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Truskawki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować