Kołduny z bryndzą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykle gotuję dla siebie i męża, ale w weekendy odwiedza nas wnuczka,która studiuje w Toruniu.Wtedy robię dla niej jedzenie na kilka dni.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● łyżka masła
    ● żółtko
    ● sól
    ● ok. 1/2 szkl. wody.
    Farsz: 40 dag bryndzy
    ● łyżka masła
    ● 2 jajka
    ● 20 dag kaszy manny
    ● 50 ml wody
    ● 2/3 szkl. mleka
    ● pieprz
    ● sól
    ● majeranek
    Oraz: masło
    ● bułka tarta

Kołduny z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej lekko osolonej
    wodzie rozrabiamy mąkę, dodajemy
    masło i żółtko. Zagniatamy
    ciasto.
  • 2. Kaszę mieszamy z niewielką
    ilością wody. Bryndzę
    rozdrabniamy. Mleko zagotowujemy
    ze szczyptą soli
    i mas łem, dodajemy kaszę.
    Gotujemy na małym ogniu,
    stu dzimy. Mieszamy z jajkami,
    bryndzą i przyprawami.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy,
    wykrawamy krążki. Nadziewamy
    farszem i sklejamy.
    Gotujemy. Podajemy polane
    zrumienioną na maśle bułką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Komentarze

Podobne przepisy