Kołduny drobiowe do rosołu

3 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Kołduny to niewielkie pierożki zazwyczaj z mięsem podawane z gorącym rosołem. Te klasyczne są z mięsem baranim i wołowiną ja jednak postanowiłam wykorzystać mięso z rosołu i przygotowałam na mięsie drobiowym. Polecam wypróbować przepis bo tak podany rosół smakuje obłędnie.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 300 gramów ugotowanego mięsa np. z rosołu
    pół cebuli
    sól
    świeżo mielony pieprz
    mały ząbek czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    około 100 ml rosołu
    na ciasto
    500 gramów mąki pszennej
    1 jajko
    3 łyżki oleju
    około 250 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kołduny

Kołduny drobiowe do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle następnie dodać wraz z przyprawami do ugotowanego i drobno posiekanego lub zmielonego mięsa. Wlać około 100 ml rosołu i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Mąkę wsypać do miski dodać jajko olej szczyptę soli i wymieszać, następnie wlewać stopniowo bardzo ciepłą wodę za każdym razem mieszając. Zawartość miski przełożyć na blat i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć z powrotem do miski przykryć folią spożywczą i odstawić na 15-20 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i cienko rozwałkować. Za pomocą naczynia o średnicy około 4 cm wycinać kółka, nakładać łyżeczką farsz przykryć drugim kółkiem, brzegi starannie zlepić.
    Tak przygotowane kołduny wrzucać na osolony wrzątek i gotować od momentu wypłynięcia 1-2 minuty.
    Podajemy z gorącym domowym rosołem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso gotowane

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować