Kołdunki z makiem i suszonymi owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W błogim świątecznym objadaniu, warto zostawić trochę miejsca, na pyszne kołdunki z makiem i suszonymi owocami. Do tego posypane są ,podsmażonymi płatkami migdałowymi na masełku. Pyszności.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szklanki + do podsypania mąki puszystej poznańskiej Lubella
    0,5 szklanki gorącego mleka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Na farsz:
    4 łyżki sparzonego i 2 razy zmielonego maku
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka miodu
    2 łyżki posiekanych bakalii
    2 krople olejku migdałowego
    1 żółtko
    Dodatkowo:
    osolony wrzątek do ugotowania
    2 łyżki masła
    4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kołduny Przekąski

Kołdunki z makiem i suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki farszu, mieszam, podsmażam, studzę.
  • jk 2. Składniki ciasta zagniatam na gładkie, elastyczne ciasto. Nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 20 minut.
  • jk 3. Ciasto zagniatam ponownie, podsypuje mąka, wałkuje cienko, wykrawam foremką lub szklanką koła. Na koła nakładam farsz, składam na pół, zlepiam końce[podobnie jak uszka].
  • jk 4. Kołdunki gotuję we wrzątku ok. 5 minut. Wyjmuje na talerz łyżką cedzakową.
  • jk 5. Kołdunki podaję polane płatkami migdałowymi uprażonymi na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować