KOLCZASTE PĄCZKI SEROWE Z SZYNKĄ

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne jako danie główne a także jako przystawka na ciepło lub zimno.

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    kostka sera feta (około 270 g )
    2 jajka
    około 15 nitek makaronu spaghetti
    około 10 sztuk makaronu rotelle (koła)

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    5 plasterków polędwicy sopockiej

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    szczypta pieprzu
    2 łyżki mąki
    4 łyżki bułki tartej
    łyżka oregano
    olej

    DEKORACJA:
    kawałki pora
    pomidor


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kolczaste pączki serowe z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki rozkruszyć sewr feta, wbić jajka i wymieszać na jednolitą masę. Wszystko to doprawić pieprzem i oregano oraz zagęścić mąką i bułką tartą.
  • 2. Każdą nitkę makaronu spaghetti przełamać na 3 równe części. Oba makarony razem ugotować al dente. Odcedzić i zahartować zimną wodą.
  • 3. Polędwicę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać ją do masy serowej i wymieszać.
  • 4. Zwilżoną dłonią nabierać porcję masy, nadać jej kształt kulki. Na jednym spodzie ,,pączka,, położyć 3-4 kawałki nitek spaghetti lekko je wbijając, a z drugiej strony wbić makaron rotelle. (przez to nasza kulka nieco nam się spłaszczy). Tak przygotowane od razu wrzucać na głęboki olej i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
  • 5. Usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło lub zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować