Kolczaste pączki serowe z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki rozkruszyć sewr feta, wbić jajka i wymieszać na jednolitą masę. Wszystko to doprawić pieprzem i oregano oraz zagęścić mąką i bułką tartą.
2.Każdą nitkę makaronu spaghetti przełamać na 3 równe części. Oba makarony razem ugotować al dente. Odcedzić i zahartować zimną wodą.
3.Polędwicę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać ją do masy serowej i wymieszać.
4.Zwilżoną dłonią nabierać porcję masy, nadać jej kształt kulki. Na jednym spodzie ,,pączka,, położyć 3-4 kawałki nitek spaghetti lekko je wbijając, a z drugiej strony wbić makaron rotelle. (przez to nasza kulka nieco nam się spłaszczy). Tak przygotowane od razu wrzucać na głęboki olej i smażyć na wolnym ogniu do zrumienienia.
5.Usmażone pączki osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać na ciepło lub zimno.
Komentarze