Kolanka zapiekane z warzywami i szynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i zdrowe danie na ciepło

  • 2 godz.

Składniki:

  • 120g makaronu kolanka
    mała papryka czerwona i żółta
    15 dag startego żółtego sera
    pół puszki groszku konserwowego
    duży pomidor
    pół pora (biała część)
    20 dag szynki
    2 jajka
    pół szklanki śmietany 12%
    jarzynka, zioła prowansalskie, pieprz
    4 łyżki oleju

Kolanka zapiekane z warzywami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Papryki i szynkę pokroić w paseczki. Por pokroić w krążki. Pomidora obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Szynkę i pora przesmażyć na oleju, wystudzić. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę makaronu. Rozłożyć paski papryki, dodać trochę przypraw, posypać 1/3 sera. Na tą warstwę położyć groszek oraz szynkę z porem, przyprawić, posypać 1/3 sera. Na serze rozłożyć plasterki pomidora, przykryć warstwą makaronu i posypać resztą sera. Zapiekać ok, 15 min. w 160*C z termoobiegiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawami. Polać zapiekankę masą śmietanowo-jajeczną i zapiekać 10 min. Podawać na gorąco

Komentarze

Podobne przepisy