Kołaczyki z wędzonym białym serem

0 (0 ocen)

Wytrawne drożdżówki ze smakiem i zapachem wędzonki

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
    bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony
    25 g świeżych drożdży
    szczypta cukru
    około 1 szklanki letniej wody

    FARSZ:
    20 dag wędzonego białego sera
    łyżeczka sklarowanego masła
    1 mała cebula
    1 jajko
    niepełna łyżka kwaśnej śmietany
    pieprz

    NA WIERZCH:
    do posmarowania łyżka stopionego masła
    do posypania kminek lub mak
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Kołaczyki z wędzonym białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etapy przygotowania ciasta 1. CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam, aż drożdże zaczęły się burzyć.
    Dolewając pozostałą letnią wodę, wymieszałam łyżką, a następnie ręką, na podsypanej mąką stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto. Przełożyłam je z powrotem do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Składniki farszu 2. FARSZ: cebulę obrałam, drobno posiekałam i usmażyłam na sklarowanym maśle do zrumienienia.
    Wędzony biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam.
  • Krążki ciasta ułożone na blasze 3. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem.
  • Wyrośnięte bułeczki 4. W każdym krążku łyżką wygniotłam wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem (dla reszty rodziny).
    Blaszkę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kołaczyki po wyjęciu z piekarnika 5. Piekarnik rozgrzałam do 180*C termo obieg. Wstawiłam blaszkę z bułeczkami i piekłam je około 22 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przełożyłam bułeczki na kratkę kuchenną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować