To pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione serem i polane lukrem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy też pracy.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Potrzebujemy:
( z przepisu wychodzi od 10 do 12 sztuk )
słodkie ciasto drożdżowe:
200 ml ciepłego mleka
8 bardzo płaskich łyżek drobnego cukru kryształu
25 g świeżych drożdży tj. ¼ kostki 100 g
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
200 g masła – rozpuszczonego i przestygniętego
3 jajka klasa „L
masa serowa:
350 g białego sera twarogowego
3-4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
1 żółtko z jajka klasy "L"
1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Kołacze z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Do miski dajemy ciepłe mleko i wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy zaczyn na 15-20 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka i rozpuszczone przestygnięte masło. Wyrabiamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasta przygotowuję masę serową.
2.Masa serowa: Do miski dajemy ser który rozgniatamy widelcem. Kolejno dodajemy proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, żółtko jajka oraz jogurtu greckiego lub naturalnego jeśli masa nam wyszła za sucha i dokładnie mieszamy.
3.Lukier: Do szklanki z łyżką mleka dajemy tyle cukru pudru ile się rozpuści i powstanie gęsta konsystencja.
4.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy od 10 -12 części. Każdą część kulamy i tworzymy bułeczki które rozpłaszczamy i palcami lub szklanką od środka ku brzegowi ugniatamy tworząc dołeczek a wokoło ranty. Tak przygotowane kołacze – płaskie okrągłe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie do każdego środka nakładamy po 2 łyżki masy serowej i ją rozprowadzamy po krążku zostawiając 1-1,5 brzegu – rantu. Kołacze zostawiamy na 10 -15 min. do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od piekarnika od 20 - 25 min. do ładnego złotego zarumienienia. Upieczone wyciągamy i przekładamy na kratkę by przestygły a potem polewamy wierzch lukrem.
Komentarze