Kołacze z serem

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

To pyszne drożdżowe bułeczki wypełnione serem i polane lukrem. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy też pracy.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebujemy:
    ( z przepisu wychodzi od 10 do 12 sztuk )

    słodkie ciasto drożdżowe:
    200 ml ciepłego mleka
    8 bardzo płaskich łyżek drobnego cukru kryształu
    25 g świeżych drożdży tj. ¼ kostki 100 g
    500 g mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    200 g masła – rozpuszczonego i przestygniętego
    3 jajka klasa „L

    masa serowa:

    350 g białego sera twarogowego
    3-4 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego
    1 żółtko z jajka klasy "L"
    1 opakowanie proszku budyniowego waniliowego
    1 opakowanie cukru waniliowego
    4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

    dekoracja - lukier:
    1 łyżka mleka
    + cukru pudru ile zabierze
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Kołacze z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Do miski dajemy ciepłe mleko i wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy zaczyn na 15-20 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka i rozpuszczone przestygnięte masło. Wyrabiamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasta przygotowuję masę serową.
  • 2. Masa serowa: Do miski dajemy ser który rozgniatamy widelcem. Kolejno dodajemy proszek budyniowy, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, żółtko jajka oraz jogurtu greckiego lub naturalnego jeśli masa nam wyszła za sucha i dokładnie mieszamy.
  • 3. Lukier: Do szklanki z łyżką mleka dajemy tyle cukru pudru ile się rozpuści i powstanie gęsta konsystencja.
  • Kołacze z serem 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy od 10 -12 części. Każdą część kulamy i tworzymy bułeczki które rozpłaszczamy i palcami lub szklanką od środka ku brzegowi ugniatamy tworząc dołeczek a wokoło ranty. Tak przygotowane kołacze – płaskie okrągłe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie do każdego środka nakładamy po 2 łyżki masy serowej i ją rozprowadzamy po krążku zostawiając 1-1,5 brzegu – rantu. Kołacze zostawiamy na 10 -15 min. do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od piekarnika od 20 - 25 min. do ładnego złotego zarumienienia. Upieczone wyciągamy i przekładamy na kratkę by przestygły a potem polewamy wierzch lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować