To pomysł na pyszne domowe drożdżówki z kremowym budyniowym nadzieniem w towarzystwie borówki amerykańskiej pod chrupiącą kruszonką a całość dopełnia słodko – kwaskowaty lukier na bazie soku z jeżyn.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
z przepisu wychodzi od 8 do 10 sztuk
słodkie ciasto drożdżowe:
200 ml ciepłego mleka
8 łyżek drobnego cukru kryształu
25 g świeżych drożdży tj. ¼ kostki 100 g
500 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
200 g masła – rozpuszczonego i przestygniętego
3 jajka klasa „L
masa budyniowa:
0.5 l mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
Kołacze z budyniem i borówkami pod kruszonką ozdobione jeżynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowa. Odlewamy do szklanki trochę mleka dodajemy do niej cukier i proszek budyniowy i dokładnie mieszamy a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy dobrze wymieszany rozpuszczony proszek budyniowy i dokładnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Gotujemy 1-2 min. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2.Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy razem by nam powstało sypkie grudkowate ciasto które wkładamy do lodówki do schłodzenia.
3.Ciasto drożdżowe: Do miski dajemy ciepłe mleko i wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy zaczyn na 15-20 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka i rozpuszczone przestygnięte masło. Wyrabiamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasta przygotowuję lukier.
4.Lukier: Do szklanki na sitku wyciskam sok z kilku jeżyn i dodaję trochę wody a następnie dokładam tyle cukru pudru – dokładnie i długo mieszając by nam powstał gęsty lukier.
5.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy od 8 do 10 części. Każdą część kulamy i tworzymy bułeczki które rozpłaszczamy i palcami lub szklanką od środka ku brzegowi ugniatamy tworząc dołeczek a wokoło ranty. Tak przygotowane kołacze – płaskie okrągłe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie do każdego środka nakładamy po 2 łyżki budyniu, następnie dajemy borówki lekko je dociskając do budyniu a wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką która się chłodziła w lodówce. Kołacze zostawiamy na 10 -15 min. do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
6.Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od piekarnika od 20 - 25 min. do ładnego złotego zarumienienia. Upieczone wyciągamy i przekładamy na kratkę by przestygły a potem polewamy wierzch jeżynowym lukrem.
Komentarze