Kołacze z budyniem i borówkami pod kruszonką ozdobione jeżynowym lukrem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To pomysł na pyszne domowe drożdżówki z kremowym budyniowym nadzieniem w towarzystwie borówki amerykańskiej pod chrupiącą kruszonką a całość dopełnia słodko – kwaskowaty lukier na bazie soku z jeżyn.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • z przepisu wychodzi od 8 do 10 sztuk

    słodkie ciasto drożdżowe:

    200 ml ciepłego mleka
    8 łyżek drobnego cukru kryształu
    25 g świeżych drożdży tj. ¼ kostki 100 g
    500 g mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    200 g masła – rozpuszczonego i przestygniętego
    3 jajka klasa „L

    masa budyniowa:

    0.5 l mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
    2 łyżki cukru

    kruszonka:

    2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru waniliowego

    dekoracja – lukier jeżynowy:

    1 łyżka soku z jeżyn
    1 łyżeczka wody
    cukier puder

    dodatkowo:

    solidna garść borówki amerykańskiej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Kołacze z budyniem i borówkami pod kruszonką ozdobione jeżynowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa. Odlewamy do szklanki trochę mleka dodajemy do niej cukier i proszek budyniowy i dokładnie mieszamy a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy dobrze wymieszany rozpuszczony proszek budyniowy i dokładnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Gotujemy 1-2 min. wierzch przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • 2. Kruszonka: Składniki kruszonki łączymy razem by nam powstało sypkie grudkowate ciasto które wkładamy do lodówki do schłodzenia.
  • 3. Ciasto drożdżowe: Do miski dajemy ciepłe mleko i wkruszamy świeże drożdże, wsypujemy 2-3 łyżki mąki oraz 2 łyżki cukru. Dokładnie mieszamy i zostawiamy zaczyn na 15-20 min. by zaczął pracować. Po tym czasie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, szczyptę soli, jajka i rozpuszczone przestygnięte masło. Wyrabiamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na godz. do wyrośnięcia. Podczas wyrastania ciasta przygotowuję lukier.
  • 4. Lukier: Do szklanki na sitku wyciskam sok z kilku jeżyn i dodaję trochę wody a następnie dokładam tyle cukru pudru – dokładnie i długo mieszając by nam powstał gęsty lukier.
  • Kołacze z budyniem i borówkami pod kruszonką ozdobione jeżynowym lukrem 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, lekko zagniatamy i dzielimy od 8 do 10 części. Każdą część kulamy i tworzymy bułeczki które rozpłaszczamy i palcami lub szklanką od środka ku brzegowi ugniatamy tworząc dołeczek a wokoło ranty. Tak przygotowane kołacze – płaskie okrągłe bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie do każdego środka nakładamy po 2 łyżki budyniu, następnie dajemy borówki lekko je dociskając do budyniu a wierzch posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką która się chłodziła w lodówce. Kołacze zostawiamy na 10 -15 min. do podrośnięcia a między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • 6. Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w zależności od piekarnika od 20 - 25 min. do ładnego złotego zarumienienia. Upieczone wyciągamy i przekładamy na kratkę by przestygły a potem polewamy wierzch jeżynowym lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować