Kołacz z serem, kaszą gryczaną i żurawiną

5 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na drożdżowym spodzie upieczone jest słodkie nadzienie z sera białego, kaszy gryczanej i żurawiny. Ciasto drożdżowe, przygotowane na jogurcie naturalnym, pomimo dużego ciężaru nadzienia, pozostało miękkie i puszyste. Pomysł na takie ciasto pochodzi od mojej Babci, teraz 91-letniej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    15 g świeżych drożdży

    50 g cukru

    1/2 szklanki jogurtu naturalnego

    1 jajko

    szczypta soli

    50 ml oleju

    300 g mąki pszennej



    Masa serowa:

    250 g mielonego sera białego

    70 g cukru

    1 jajko

    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

    7 łyżek z lekkim czubkiem ugotowanej kaszy gryczanej

    70 g suszonej żurawiny

Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Kołacz z serem, kaszą gryczaną i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć do miski, zasypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynu (ok.1 minuty). Dodać jogurt, jajko, sól, olej i mąkę. Krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 20 cm tworząc (ok.4 cm) wysokie brzegi. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Kołacz z serem, kaszą gryczaną i żurawiną 2. Masa serowa:
    Do sera dodać cukier, jajko i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Dodać ugotowana i ostudzoną kaszę gryczaną i suszoną żurawinę, wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na wyrośnięte ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 50- 55 minut.

Porady

7 łyżek ugotowanej kaszy to ok. 1/4 szklanki kaszy przed ugotowaniem w 1/2 szklanki wody. Należy gotować ją ok. 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kasza gryczana Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować