Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowany kołacz, ma trzy warstwy ciasta drożdżowego, przełożone borówkami, zwieńczone aromatyczną kruszonką.Doskonale sprawdzi się jako deser, ale także posmakuje na śniadanie ze szklanką kawy, herbaty, mleka czy kakao. Dodatek do ciasta oleju i śmietany sprawia, że na drugi dzień ciasto nadal nie traci świeżości.

123
  • 14 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Zaczyn:
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki mąki pszennej
5 dag. drożdży
2 łyżki cukru
Ciasto:
zaczyn+
1 szklanka mąki krupczatki
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju
2 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Kruszonka:
5 dag. masła
6 łyżek mąki pszennej
3 łyżki cukru
2-3 krople aromatu cytrynowego
Lukier:
sok z 1/2 cytryny
ok. 1 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
300 g. borówek
cukier puder do posypania
blaszka posmarowana masłem - średnica 28 cm.
2 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem

  • Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem1. Składniki zaczynu mieszam, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do obu mąk dodaje zaczyn, jajka, cukier, śmietanę, olej, aromat, zagniatam ciasto, do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto podsypuje mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem2. Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części, formuje kule. kule lekko podsypuje mąką, wałkuje pierwszą kulę, układam w formie, posypuję połową borówek, wałkuje drugi placek, układam na borówkach, na drugim placku układam resztę borówek i rozwałkowany ostatni placek. Ciasto smaruje mlekiem.
  • Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem3. Składniki kruszonki umieszczam w misce, zarabiam palcami na kruszonkę, posypuję przygotowany kołacz, odstawiam na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni. Po lekkim wystudzeniu ciasta, kołacz wyjmuję w blaszki.
  • Kołacz z borówkami i cytrynowym lukrem4. Składniki lukru ucieram, lukier musi być dość gęsty. Kołacz osypuję cukrem pudrem, polewam lukrem, pozostawiam do zastudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastodrożdżelukierpodwieczorekborówkikołacz

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem

Dodane przez: Ewelina Marcin

Drożdżowa babka z makiem i cytrynowym lukrem

Klasyczne domowe ciasto drożdżowe...

image-0h260xp

Dodane przez: Anika84

CIASTO PIEGUSEK Z LUKREM CYTRYNOWYM

Gdy mam ochotę na strucle makową,...

Ciasto cytrynowe z borówkami

Dodane przez: Magda Garyga

Ciasto cytrynowe z borówkami

W sam raz do kawy. Nieco kwaskowate,...

Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem

Niby ciasto jest kwaśne przez cytryny...

Sernik krakowski z kratką i lukrem

Dodane przez: edytaha

Sernik krakowski z kratką i lukrem

Sernik krakowski z dekoracyjną...

Ciasto cytrynowe z borówkami

Dodane przez: paulisia_elk

Ciasto cytrynowe z borówkami

Pyszne jogurtowe ciasto cytrynowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE