Kołacz Wielkanocny z żurawiną

0 (0 ocen)

Pyszny, słodkawy drożdżowy chlebek.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    100g masła płynnego
    30g drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    PONADTO;
    garść suszonej żurawiny
    jajko do smarowania
    Kruszonka- 1łyżka masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kołacz Ciasto drożdżowe Desery

Kołacz wielkanocny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, masło ostudzone, pozostałe mleko, żurawinę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia ilości.
  • 2. Gdy ciasto urośnie, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 3 części i zapleść warkocza, zlepić by powstało koło. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć koło drożdżowe i odstawić jeszcze na kilka minut.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed pieczeniem kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 min na złoto.

Porady

1/ Żurawinę można zastąpić rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować