Kołacz wielkanocny z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki i pół szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 10-15 min do wyrośnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy, sól, masło ostudzone, pozostałe mleko, żurawinę i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia ilości.
2.Gdy ciasto urośnie, zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 3 części i zapleść warkocza, zlepić by powstało koło. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia położyć koło drożdżowe i odstawić jeszcze na kilka minut.
3.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed pieczeniem kołacz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec ok 30 min na złoto.
Komentarze