To przepis niesamowicie prosty do wykonania,a przegotowanie go pochłania mało czasu. Jest to ciasto drożdżowe, a w nim pyszna kiełbasa śląska oraz skwarki z boczku wędzonego.
2 godz.
Składniki:
*50g świeżych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
*szczypta soli
*3/4 szklanki letniego mleka
*ok ¾ szklanki maki do zaczynu i 2-3 szklanki maki do dalszego wyrobienia ciasta
* ok 5 małych kiełbas śląskich, tyle aby zrobiły koło w brytfance
*200g boczku wędzonego
*4 jajka
Kołacz wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsyp drożdże, cukier, sól i wlej mleko, Następnie roztrzep całość po czym dodaj ¾ szklanki maki i dokładnie połącz. Przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 1godzine
2.Kiełbaski nakłuwamy gęsto widelcem, odcinamy skórę od boczki, a boczek kroimy w kostkę, po czy przekładamy wszystko do brytfankę i zapiekamy aby wytopić tłuszcz w 180*C przez 2-30min. Po usmażeniu odlewamy wytopiony tłuszcz
3.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy 3 jajka, wytopiony tłuszcz, boczek i 2 szklanki mąki po czym mieszamy aż powstanie jednolita kula. Jeśli ciasto jest za rzadkie dosyp mąki. Odstaw na ok 30min pod ściereczką w ciepłym miejscu.
4.Nastaw piekarnik na 170*C. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Jedna część wyłóż na oprószoną mąką deskę i uformuj rulon, przełóż na spód brytfanki i poukładaj na nim kiełbaski w formie wianuszka po czym przykryj druga częścią ciasta i zlep brzegi uciskając je palcami.
5.Wierzch ciasta posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz ok 35min do momentu aż się zrumieni.
6.Po wystygnięciu pokroić w grube kromki. Kołacz świetnie komponuje się z barszczem białym lub chrzanem. Bon appetit !
Komentarze