Kołacz metrowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, ubijając dodawać olej i wodę. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać kakao.
2.Ciasta wylewamy do oddzielnych 2 blaszek. Pieczemy przez ok.45 minut w 170*C. Pozostawić do wystudzenia.
3.Wykonanie masy:
Jedną szklankę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru, a w 1/2 szklance mleka rozrobić 3 łyżki mąki i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Ugotować jak budyń .
Kostkę masła roślinnego połączyć z zimnym budyniem, ucierając dodawać aromat arakowy.
Ciasto pokroić w kromki. Kolejno łączyć masę z warstwą biała i czarną ciasta.
Można udekorować orzechami i polewą.
Porady
Przed przełożeniem masą ciasto można nasączyć.
Wymiary formy to 35x13 cm.
Komentarze