Sałatka z zapiekanym camembertem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki kroimy na pół, przyprawiamy oregano. Na 2 połówkach kładziemy po plasterku pomidora oraz listki świeżej bazylii, przyprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową, zapiekamy w piekarniku przez około 15-20 minut.
2.W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Składniki myjemy. A następnie układamy na dwóch osobnych talerzach.
Sałatę lodową rozrywamy na małe kawałki, układamy na talerzu. Dodajemy rukolę oraz pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na połówki winogrona oraz pokrojony w kostkę lub paski ser, oraz pokrojoną w paski szynkę prosciutto.
Całość polewamy sosem przygotowanym z octu balsamicznego, oleju rzepakowego i miodu (sos doprawiamy ziołami, solą i pieprzem)
3.Na rozgrzanej patelni roztapiamy cukier, dodajemy orzechy, prażymy na złoty kolor, a następnie układamy je na sałatce.
4.Zapieczony serek układamy obok przygotowanej sałatki
Komentarze