Koktajl z krewetek i awokado

4.5 (171 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Koktajl z krewetek, z awokado, grejpfrutem i sosem koktajlowym

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - krewetki koktajlowe w zalewie: 1 opakowanie
    - awokado: 1 sztuka
    - grejpfrut zielony: 1 sztuka
    - Owoc granatu: 0.5 sztuki
    - natka pietruszki lub kolendry: 1 łyżka
    SOS KOKTAJLOWY:
    - śmietanka 30%: 150 mililitrów
    - majonez: 3 łyżki
    - ketchup: 3 łyżki
    - musztarda: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sos tabasco (krople): 5 sztuk
    - koniak lub brandy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Napoje Przekąski

Koktajl z krewetek i awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grejpfrut obrać, podzielić na cząstki, oczyścić je z błonek, porwać na małe kawałki.
  • 2. Krewetki odsączyć z zalewy na sicie, a potem jeszcze osuszyć dokładnie przy użyciu kawałka papierowego ręcznika (zostawić kilka do dekoracji).
  • 3. Awokado obrać i pokroić w niedużą kostkę. Owoc granatu obrać i podzielić na ziarenka. Natkę drobno posiekać.
  • 4. Wymieszać składniki sałatki.
  • 5. Przyrządzić sos: ubić dobrze śmietankę, wymieszać majonez, musztardę, ketchup, przyprawić tabasco i pieprzem, połączyć z ubitą śmietanką.
  • 6. Polać sosem składniki sałatki, wymieszać, przełożyć do pucharków, udekorować krewetkami, ziarenkami granatu i natką.
  • 7. Podawać z tostami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować