Koktajl z jarmużem, jabłkiem i mrożona cytryna

4.5 (189 ocen)

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Pyszny witaminowy koktajl dostarczający dużo witamin i energii. Doskonały np. na drugie śniadanie. Do koktajlu dodałam jabłka i cytryny ze skórką ponieważ to właśnie pod nią znajduje się najwięcej właściwości zdrowotnych :)
Owoce najlepiej kupować z plantacji ekologicznych.

  • 5 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • garść liści jarmużu,
    średnie jabłko,
    ½ średniej mrożonej cytryny,
    200 ml wody (może być też sok wyciśnięty z jabłek)
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Napoje Koktajl

Koktajl z jarmużem, jabłkiem i mrożona cytryna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jarmuż dokładnie umyć, oderwać miękkie liście od twardej części pośrodku.
    Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
    Mrożoną cytrynę również pokroić na mniejsze kawałki aby łatwiej było zmiksować.
    Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, przelać do szklanek . Smacznego!

Porady

Najlepiej kupować owoce z plantacji ekologicznych. Jeśli jednak kupujemy w sklepie to należy je dokładnie umyć. Ja moczę najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 3-4 minuty. Na 1 litr wody dodaje ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, ale może być zwykły lub 2-3 łyżki kwasku cytrynowego ). Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej mocze je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaje 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Następnie płucze dokładnie w czystej wodzie. Tak umytą cytrynę wkładam do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować