Koktajl z jarmużem i awokado

  • wyświetlono: 1406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Koktajl z jarmużem i awokado

IMG_20170910_124019_602
  • 10min

Składniki

Składniki na 2 porcje

dojrzałe awokado 1
sok z jednego grejpfruta
duża garść liści jarmużu
ogórek zielony 1/3
imbir 1 cm lub mniej
łyżka miodu – opcjonalnie
woda niegazowana 1 – 1 i 1/2 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Koktajl z jarmużem i awokado

  • 1. Przygotowanie:

    Jarmuż dokładnie myję i osuszam. Następnie usuwam grube łodygi, rwę na mniejsze kawałki. Awokado kroję na pół usuwam pestkę i oddzielam miąższ od skóry. Wyciskam sok z grejpfruta. Imbir obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Ogórek myję i kroję na plastry. Wszystko umieszczam w kielichu blendera, dopełniam wodą i miksuję na gładko. Koktajl można dosłodzić miodem, ksylitolem lub cukrem. Przechowuję w lodówce.

Porady

Jarmuż właściwości

Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne jest skarbnicą sulforafanu przeciwutleniacz, który ma działanie antynowotworowe. Chronić może m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego.
Jarmuż wspomaga także pracę układu sercowo-naczyniowego, gdyż zawiera spore ilości pierwiastków i witamin. Dominującym pierwiastkiem jest potas, który udrażnia naczynia krwionośne przez co krew krąży swobodniej, a w efekcie reguluje się ciśnienie. Wapń natomiast odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi do wszystkich tkanek. Witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia, hamuje utlenianie złego cholesterolu LDL, a co za tym idzie zapobiega miażdżycy. Natomiast witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, jej niedobór może być przyczyną słabej krzepliwości krwi.
Jarmuż może uchronić przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Zawarty w warzywie sulforafan niszczy Helicobacter pylori- bakterie, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów, a także szereg innych zaburzeń, w tym zapalenia błony śluzowej żołądka.
Jarmuż ma mnóstwo beta-karotenu, z którego wytwarzana jest witamina A związek biorący udział w procesie widzenia, m.in zapobiega występowaniu tzw. kurzej ślepoty, oraz zespołowi suchego oka. Ponadto zielone warzywo zawiera antyoksydanty m.in luteina i zeaksantyna, które są głównymi składnikami pigmentu plamki żółtej. Odpowiadają za ochronę siatkówki oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, nadmiernym działaniem energii świetlnej.
Jarmuż należy ograniczyć w przypadku zmagania się z kamicą szczawianową, gdyż jest warzywem bogatym w szczawiany. Osoby cierpiące na chorobę tarczycy również powinny wyeliminować lub ograniczyć jego spożywanie w swojej diecie. Jarmuż zawiera sporą ilość goitrogenów, związków mających wpływ na metabolizm jodu, prowadząc do obniżenia jego stężenia w organizmie, co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyjarmużkoktajlzielony koktajl

Komentarze

Podobne przepisy

image-0xi95lv

Dodane przez: Monika Matysiak

Koktajl z kiwi i awokado

Nie mam nic przeciwko, by każdy...

Koktajl z awokado i banana

Dodane przez: smak i uczucie

Koktajl z awokado i banana

Pyszny koktajl egzotyczny

kokt

Dodane przez: mojapasjasmaku

Zielony koktajl z jarmużem, jabłkiem i ogórkiem

armuż. Albo się go kocha, albo...

Koktajl z jarmużem, jabłkiem i bananem

Dodane przez: beciiaaa

Koktajl z jarmużem, jabłkiem i bananem

Pyszny witaminowy koktajl dostarczający...

koktajl z jarmużem

Dodane przez: justi2401

Zielony koktajl z jarmużem

Pyszny i zdrowy koktajl na drugie...

Koktajl z kiwi, bananów i awokado

Dodane przez: migotka28

Koktajl z kiwi, bananów i awokado

Pyszny owocowy koktajl z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE