Od jakiegoś czasu dodaję te ziarenka do chlebów, teraz postanowiłam poeksperymentować z deserami :) ten koktajl można wypić na deser, ale może być też szybkim i lekkim śniadaniem
Składniki:
300 g truskawek
1 duży banan
300 g kefiru
200 g mleka
2 łyżki chia
1-2 łyżki cukru
Koktajl truskawkowo-bananowy z chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do wysokiego naczynia (np. pojemnik od blendera) wlać mleko i wsypać nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Truskawki umyć, odszypułkować, wrzucić do namoczonego chia.
Następnie dodać pokrojonego w plasterki banana. Zmiksować całość na gładki koktajl. Wlać kefir i wymieszać. Dosłodzić do smaku.
Koktajl rozlać do szklaneczek i udekorować truskawką, najlepiej wypić od razu
Komentarze