Może się wydawać,że taka ilość rabarbaru to mało aby było czuć smak, ale zapewniam Was,że tak ilość wystarczy bo smak rabarbaru nie dominuje a nadaje oryginalnego smaku deserowy, polecam i zapraszam:)
Składniki:
1 duża łodyga rabarbaru
3 połówki brzoskwiń z puszki
1/2 szklanki soku brzoskwiniowego( z puszki)
4 łyżeczki cukru
200 g jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka lodów w dowolnym smaku ( ja miałam truskawkowe)
Koktajl rabarbarowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar umyć i osuszyć. Obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i około 1/4 szklanki wody. Postawić na ogniu aż się warzywo rozgotuje ( ale pilnujecie,żeby się nie przypaliło bo moja pierwsza porcja rabarbaru poszła do kosza bo się zagapiłam i spaliłam:)).
2.Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.Przełożyć do blendera. Dodać porwaną na kawałki brzoskwinię i sok i zblendować na gładko. Dodać jogurt u znów zbledndować. Na koniec dodać lody i krótko zblendować. Rozlać do szklanek i podawać od razu.
Smacznego!
Komentarze