Sezon dyniowy trwa i bardzo się z tego cieszę bo bardzo ja lubię. Jest bardzo wdzięcznym warzywem które można wykorzystać do wielu dań jak i deserów. Dzisiaj przygotowałam pyszny, zdrowy koktajl, który zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witaminy. Przygotowuje się go dość szybko jeśli mamy puree z dyni. Świetnie nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację, ponieważ jest bardzo sycący.
W ten sposób można tez przemycić owoce i warzywa naszym maluchom. Moim córeczkom bardzo smakował :)
0 (0 ocen)
Porady
Ja zawsze przygotowuję więcej puree i mrożę i mam pod ręką kiedy tylko jest mi potrzebne :) puree: Z dyni usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Skórę zostawiamy. Układamy w brytfance, posypujemy odrobiną cukru waniliowego i na każdy kawałek kładziemy po łyżeczce oleju kokosowego. Brytfankę przykrywamy filią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut do miękkości. Wyjmujemy dynię z piekarnika, studzimy, następnie łyżką wybieramy miąższ. Należy uważać, aby nie zeskrobać skórki razem z miąższem. Skórka po tak długim czasie pieczenia może być sucha i krucha. Miąższ miksujemy blenderem na gładką masę. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstego jogurtu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka lub wody.
Komentarze