Kokosowy wieżowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ten torcik jest idealny dla gości ,gdy raz spróbują proszą o dokładkę.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY :
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BISZKOPT CIEMNY:
    3 jajka
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 cukru
    3 łyżki kakao
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA KOKOSOWA:
    250g margaryny
    250g wiórków kokosowych
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru pudru

    PONADTO:
    1 galaretka truskawkowa
    truskawki

Kokosowy wieżowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY:
    Ubić białka,ubijając dodawać cukier i żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia ,następnie połączyć z ubitą pianą.Dokładnie wymieszać.Spód blaszki (25 cm) natłuścić,wlać ciasto.Piec w temp. 170c ok. 35 minut.

    BISZKOPT CIEMNY:
    Ubić białka,ubijając dodawać cukier i żółtka.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,następnie połączyć z ubita pianą.Dokładnie wymieszać.Spód blaszki (25 cm) natłuścić,wlać ciasto.Piec w temp.170c ok. 35 minut.

    MASA KOKOSOWA:
    Wiórki zagotować z mlekiem,do całkowitego odparowania.Wystudzone wiórki dodać do utartej z cukrem margaryny ,zmiksować.

    NASTĘPNIE:
    1.Biszkopt jasny posmarować połowa masy
    2.Następnie położyć biszkopt ciemny
    3.Wyłożyć resztę masy
    4. Truskawki poukładać i zalać galaretką

Porady

Na wierzch tortu można układać różne owoce ,oraz kolorowe galaretki.

Komentarze

Podobne przepisy