Kokosowy tort komunijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO; podane składniki dzielimy na 3 częsci i pieczemy 3 okrągłe biszkopty. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy każdy blat tak aby powstały 2.
2.MASA KOKOSOWA; Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanil. Dodajemy szklankę mleka wymieszaną z mąkami i wlewamy do gotującego się pozostałego mleka. Zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i wsypujemy kokos.
3.MASA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ; Zimną smietankę miksujemy dodając smietanfixy, cukier puder i pokruszoną drobno czekoladę.
4.Blaty biszkoptów smarujemy na przemian obiema masami , formujemy tort . Masę z bita smietaną rozsmarowujemy tak aby nie wychodziła na boki tortu , gdyż rozpusci nam masę marcepanową. Masę plastyczną rozwałkowujemy , wycinamy koło wielkosci blatu tortu i przykrywamy z wierzchu .Wycinamy długi szeroki pasek (na wys. tortu) Okalamy tort . Łączymy ozdobnie wierzch z boczną obręczą, pozostałą masę dzielimy ttak aby do mniejszej częsci dodać kakao lub barwnik i formujemy krzyżyk i,różyczki mocujemy do tortu smarując wodą. Na bokach można wytłoczyć jakis wzór.
Porady
Dekorację można tworzyć dowolną np. różaniec , swiecę, itp .Kolor brązowy można zastąpić niebieskim.
Komentarze